Tuesday 9 August 2011

Udang masak lemak cili api.

Mum's recipe :)

Bahan bahan ;
500gm udang (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 
 kunyit hidup secukupnya
halia secukupnya
10 batang cili padi (ikut tahap kepedasan)
1 packet santan
1 batang serai
asam keping (1 keping)
garam secukup rasa

1. Kisar sekali bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, cili padi.
2. Masukkan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan yang dikisar.
3. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana.
4. Masukkan serai, asam keping dan udang.
5. Tambah garam secukup rasa.
6. Agak dah masak, tutup api dan bolehlah dihidangkan.
* note ; boleh dihidang untuk 4-5 orang
           ; boleh juga guna ketam, ikan tenggiri, daging lembu dan ayam
  
Selamat mencuba :)

much love,
mylittlekitchen.

No comments:

Post a Comment